Welke maat koekenpan moet ik kiezen?
Een goede koekenpan is onmisbaar in elke keuken, maar welke maat koekenpan heb je nodig in jouw eigen keuken? Of je nu een ei bakt, kiest voor roerbakgroente of een maaltijd maakt voor het hele gezin; de juiste diameter maakt echt een verschil. In dit artikel helpen we je verder met kiezen.
Inhoudsopgave

Hoe kies ik de juiste maat koekenpan?
Bij het kiezen van een koekenpan is het belangrijk om rekening te houden met het aantal personen waarvoor je meestal kookt en het soort gerecht. De maat van een koekenpan wordt altijd aangeduid met een x aantal centimeter. Dit verwijst naar de bovenzijde (diameter) van de pan.
Een veelgebruike richtlijn is als volgt:
- 20 cm: geschikt voor 1 persoon of een klein gerecht, zoals een gebakken ei
- 24 cm: geschikt voor 2 tot 3 personen
- 26 cm: geschikt voor 3 tot 4 personen
- 28 cm: geschikt voor 4 tot 5 personen
- 30+ cm: geschikt voor grotere gezinnen vanaf 5 personen of grotere gerechten
Let hierbij op dat de grote van de pan niet altijd evenredig is aan het aantal mensen. Sommige gerechten vragen namelijk om een grotere pan. Ditzelfde geldt voor de personen aan tafel. Zijn dit grote eters of juist kleine eters?
Daarnaast is het goed om rekening te houden met de hittebron. Wanneer een pan te groot is voor je hittebron, wordt deze niet gelijkmatig warm. Dit zorgt ervoor dat het eten ook niet gelijktijdig bakt.
Op welk fornuis ga je koken?
Naast het kiezen van een formaat is het ook handig om rekening et houden met het fornuis waar je mee kookt. Dit bepaalt namelijk welke soort pan je nodig hebt. Voor inductie geldt namelijk dat een pan met magnetiseerbare bodem beter presteert dan pannen zonder magnetiseerbare bodem. Wanneer je keramisch of elektrisch kookt is het belangrijk om te kiezen voor een pan met een gelijkmatige warmtegeleiding.
Is het handig om meerdere maten koekenpannen in huis te hebben?
Ja, dat is absoluut een aanrader. Een slimme pannenset bevat vaak meerdere maten. Afhankelijk van je gerechten en aantal porties heb je verschillende pannen nodig. Een kleine koekenpan van 20 cm is bijvoorbeeld ideaal om snel een eitje te bakken. Een grotere koekenpan van 28 cm gebruik je juist wanneer je bijvoorbeeld meerdere stukken vlees moet bakken of kookt voor meerdere mensen.
Daarnaast is het ook energiezuiniger om de juiste maat pan te gebruiken. Wanneer je een kleine portie in een grote pan wil klaarmaken, heb je namelijk onnodig veel energie nodig om de hele pan op temperatuur te krijgen en te houden.
Soorten koekenpannen
Tegenwoordig heb je voor de meeste maten verschillende soorten koekenpannen. Iedereen heeft een andere keuken, andere kookplaten en andere gerechten. Bij ons vind je koekenpannen die aansluit bij wat het beste bij jou past:
- Keramische koekenpan: een van de meest duurzame pannen van dit moment met natuurlijke anti-aanbaklaag.
- Gietijzeren koekenpan: deze bestaan logischerwijs uit gietijzer
- Koekenpan voor inductie: pannen die geschikt zijn voor iedereen die op inductie koken
Hoe meet ik de maat van mijn koekenpan?
Om de maat van je koekenpan te meten, meet je de diameter aan de bovenrand van de pan. Gebruik hiervoor een meetlint of rolmaat. Alle pannen worden gemeten aan de bovenkant. Deze staat altijd vermeld bij bijvoorbeeld de productomschrijving. Dit geldt dus ook voor jouw koekenpan. De maat bepaald vervolgens hoeveel je tegelijk kunt bakken.
Over de auteur

Ik ben Arne, oprichter van Duurzamepannen.nl. Tijdens mijn zoektocht naar een gezonde pan raakte ik het overzicht kwijt tussen alle pannen. Daarom besloot ik om mijn achtergrond als online marketeer in te zetten en jou te helpen om de juiste, duurzame keuze te maken in de wereld van pannen.