Waarom kiezen we voor keramische pannen?
Dat steeds meer mensen bezig zijn met PFAS-vrije alternatieven is niks nieuws. We worden ons steeds meer bewust van de gevolgen van PFAS en wat dit met ons eten doet. In de transitie naar bewuster koken, kiezen we vaak voor keramische pannen. Maar waarom eigenlijk? En wat zijn de voordelen van keramische pannen in jouw keuken? In deze kookblog ontdek je alles wat je moet weten over deze pannen.
Inhoudsopgave

Wat zijn keramische pannen?
Een keramische pan is geen pan die volledig uit keramiek bestaat. Wanneer we het hebben over een keramische pan, doelen we op de anti-aanbaklaag. Deze is namelijk gemaakt van keramiek van uitsluitend natuurlijke materialen. Meestal wordt aluminium of RVS gebruikt als basis voor deze pan. Het grote verschil met traditionele pannen zit hem in de afwerking. In tegenstelling tot teflonpannen, bevat keramiek geen PFAS of andere schadelijke chemicaliën. Dit maakt dat keramische pannen een stuk veiliger zijn en milieuvriendelijker.
De voordelen van keramische pannen
Wanneer je gerecht bereidt met keramische pannen geniet je automatisch van veel verschillende voordelen. Om je een goed beeld te geven van deze voordelen som ik ze hieronder voor je op:
- PFAS-vrij en veilig voor je gezondheid: keramische pannen zijn 100% vrij van schadelijke stoffen, waardoor er geen PFAS of andere troep in je eten terecht komt.
- Natuurlijke anti-aanbaklaag: de gladde structuur voorkomt dat je gerechten aankoeken. Ook hoef je met weinig vetstoffen te koken.
- Snelle en gelijkmatige warmtegeleiding: keramische pannen staan bekend om hun gelijkmatige warmtegeleiding, waardoor je gerechten gelijkmatig bakken.
- Geschikt voor alle warmtebronnen: de meeste pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen. Wel is het verstandig om de bodem van de pan zelf te controleren.
- Makkelijk in schoonmaak: deze pannen hebben geen last van eten dat aankoekt, waardoor ze makkelijk schoon te maken zijn. Vaak is warm water en een zachte spons al voldoende.
Nadelen van keramische pannen
Natuurlijk heeft elke pan zijn nadelen. Dat geldt dus ook voor keramische pannen. Al zijn dit in mijn ogen geen grote afknappers. Keramische pannen zijn minder krasbestendig dan pannen die uitsluitend uit RVS of gietijzer bestaan. Je doet er dus goed aan om geen metalen spatels of andere scherpe voorwerpen te gebruiken. Bij intensief of verkeerd gebruik kan de anti-aanlaag slijten, dus het zijn geen pannen die de rest van je leven meegaan. Ook zijn niet alle keramische pannen geschikt voor de vaatwasser en zijn er veel goedkope varianten die een stuk sneller slijten.
Voor wie zijn keramische pannen geschikt?
Keramische pannen zijn eigenlijk voor iedereen geschikt, maar er zijn groepen die hier uitspringen. Zo zijn deze pannen bij uitstek geschikt voor gezondbewuste thuiskoks, mensen die PFAS-vrij willen koken en duurzame huishoudens. Wist je dat keramische pannen ook ideaal zijn voor beginnende koks?
Tips voor gebruik en onderhoud
Iedereen wil natuurlijk dat de pannen zo lang mogelijk meegaat. Hieronder geef ik je een paar tips die de levensduur van je pan verlengen:
- Vermijd metalen voorwerpen in de pan om krassen te voorkomen
- Zorg dat je de pan niet doogkookt
- Was de pan af met de hand, ookal is de pan geschikt voor de vaatwasser
- Was de pan af met water en een zachte spons
Waarom zou jij kiezen voor keramisch koken?
Keramische pannen zijn een zeer goed alternatief voor traditionele pannen. Ze zijn veilig, PFAS-vrij, duurzaam en super gebruiksvriendelijk. Zelf kook ik ook al jaren met keramische pannen en ben ik hier helemaal fan van. Wij hebben hiervoor gekozen omdat de pannen een natuurlijke anti-aanbaklaag hebben en we ervoor zorgen dat er geen PFAS of andere troep in ons eten terecht komt.
Welke pannen zijn allemaal keramisch?
Tegenwoordig heb je van bijna elke pan wel een keramisch alternatief. Bij Duurzamepannen.nl vind je de volgende keramische pannen:
- Keramische koekenpan
- Keramische wokpan
- Keramische hapjespan
- Keramische kookpan
- Keramische grillpan
- Keramische braadpan
- Keramische steelpan
Je vind hier pannen van verschillende grote en kleine merken; van Isenvi en BK tot Cook & Pan tot Greenpan.
Veelgestelde vragen over keramische pannen
Zijn alle keramische pannen PFAS-vrij?
Ja, in principe zijn alle keramische pannen per definitie vrij van schadelijke stoffen.
Hoe lang gaat een keramische pan mee?
Dit is natuurlijk afhankelijk van de intensiviteit en het onderhoud. Gemiddeld gaan deze pannen zo’n 2 tot 5 jaar mee.
Kun je keramisch koken op inductie?
Ja, dat kan zeker! De meeste keramische pannen hebben een magnetiseerbare bodem waardoor ze geschikt zijn voor inductie.
Kunnen keramische pannen in de oven?
Dat ligt aan de pan. Niet alle pannen zijn geschikt voor de oven. Vaak komt dit door de handvaten die aan de pan zitten. Wil je zeker weten dat je je nieuwe pan geschikt is voor de oven? Controleer dan de eigenschappen van de pan!
Over de auteur

Ik ben Arne, oprichter van Duurzamepannen.nl. Tijdens mijn zoektocht naar een gezonde pan raakte ik het overzicht kwijt tussen alle pannen. Daarom besloot ik om mijn achtergrond als online marketeer in te zetten en jou te helpen om de juiste, duurzame keuze te maken in de wereld van pannen.



