Alternatieven voor teflon pannen
Teflon pannen zijn al jarenlang een populaire keuze in de Nederlandse en Belgische keukens. Teflon is de anti-aanbaklaag die ervoor zorgt dat het eten niet aanbrand aan pannen. De afgelopen tijd merk je alleen dat hier een verschuiving in plaats vindt. Mensen zijn op zoek naar duurzamere en veiliger alternatieven. Terecht of toch niet? In deze kookblog neem ik je mee in de wereld van teflon. Wat is het en wat zijn de alternatieven?
Inhoudsopgave

Wat zijn teflon pannen?
Teflon is de naam voor de anti-aanbaklaag die bij veel pannen wordt gebruikt. Het is een synthetisch materiaal wat stoffen zoals PFTE en PFAS bevat. Door deze laag zorg je ervoor dat voedsel niet aan de pan blijft plakken. Dit maakt het koken en schoonmaken een stukken makkelijker. Hierdoor zijn teflon pannen jarenlang heer en meester geweest in bijna alle keukens. De laatste jaren krijgt vertoont deze status steeds meer scheuren.
Waarom kiezen voor een alternatief?
Steeds meer mensen kiezen voor een alternatief op teflon pannen en dat is niet voor niets. Bij het gebruik van deze pannen kunnen schadelijke stoffen vrijkomen. Deze stoffen, beter bekend als PFAS en PFTE, kunnen schade veroorzaken aan de gezondheid van de mensen. Ook is teflon niet biologisch afbreekbaar, waardoor het zorgt voor milieuschade. Daarom kiezen steeds meer mensen voor alternatieven die veiliger zijn voor zowel hun gezondheid als het milieu.
Welke alternatieven zijn er?
Vandaag de dag zijn er gelukkig genoeg veilige en effectieve alternatieven voor teflon pannen. Dit zijn de vier meest populaire soorten:
Keramische pannen
Een populair alternatief dat in opkomst is zijn de keramische pannen. Deze pannen hebben een natuurlijke anti-aanbaklaag op basis van keramiek. Ze zijn helemaal vrij van schadelijke stoffen. Dit maak de pannen een populair alternatief. De pannen warmen snel op, zijn eenvoudig schoon te maken en geschikt voor bijna alle warmte bronnen. Benieuwd naar alle voordelen van keramische pannen? Lees dan onze kookblog: voordelen van keramische pannen.
Roestvrijstalen (RVS) pannen
Het tweede alternatief zijn de RVS pannen. Deze pannen zijn extreem duurzaam en volledig vrij van chemische coatings. Ze zijn bestand tegen zeer hoge temperaturen en ideaal voor bijvoorbeeld het dichtschroeien van vlees. Het nadeel van RVS pannen is dat ze van zichzelf geen anti-aanbaklaag hebben. Dit maakt dat het deze pannen wat meer kooktechniek vereist om goed te gebruiken.
Gietijzeren pannen
Gietijzer staat over het algemeen bekend om zijn warmtebehoud en natuurlijke antiaanbakeigenschappen, vooral als ze goed zijn ingebrand. Deze pannen zijn zwaar, maar kunnen wel een levenlang meegaan. Ook vereist een gietijzeren pan regelmatig onderhoud om roest te voorkomen.
Geëmailleerde pannen
Het laatste alternatief zijn emaille pannen. Deze pannen zijn nog relatief onbekend, maar winnen steeds meer aan populariteit. Geëmailleerde pannen combineren de voordelen van gietijzer met een gladde, onderhoudsvriendelijke laag van emaille. Deze pannen hoeven niet ingebakken te worden en kunnen uitstekend gebruikt worden voor langzaam garende gerechten. Omdat deze pannen nog relatief onbekend zijn, hebben we ook hier een kookblog over geschreven: ‘Wat is een emaille pan?’
Over de auteur

Ik ben Arne, oprichter van Duurzamepannen.nl. Tijdens mijn zoektocht naar een gezonde pan raakte ik het overzicht kwijt tussen alle pannen. Daarom besloot ik om mijn achtergrond als online marketeer in te zetten en jou te helpen om de juiste, duurzame keuze te maken in de wereld van pannen.