Gietijzeren pan inbranden: zo doe je dat
Gietijzeren pannen zijn robuust, duurzaam en geliefd bij veel kookliefhebbers. Om echt alles uit je (nieuwe) pan te halen is het belangrijk om hem goed te onderhouden. Een belangrijk onderdeel hiervan is het inbranden van je gietijzeren pan. Maar hoe moet dat? In deze kookblog leg ik je uit hoe je je gietijzeren pan moet inbranden. Zo zorg je ervoor dat je pan een natuurlijke anti-aanbaklaag krijg en jarenlang meegaat!
Inhoudsopgave

Waarom moet je een gietijzeren pan inbranden?
Het inbranden van een gietijzeren pan is essentieel om de beste prestaties uit je pan te halen. Door het inbranden creëer je een natuurlijke anti-aanbaklaag die volledig vrij is van schadelijke stoffen. Deze laag, ook wel bekend als seasoning, zorgt ervoor dat je gerechten minder snel aanbranden. Hierdoor kun je makkelijker koken en wordt het een stuk eenvoudiger om je pan schoon te maken.
Het inbranden van je gietijzeren pan beschermt je pan ook tegen roest. Gietijzer is van nature namelijk gevoelig voor vocht. Ook gaat een ingebrande pan een stuk langer mee, waardoor je jarenlang plezier hebt van een goed presterende pan.
Stappenplan: gietijzeren pan inbranden
Stap 1: Reinig de pan
Zorg dat de pan goed schoon is. Gebruik hiervoor warm water en eventueel een staalborstel. Dit is belangrijk proces, omdat je wil voorkomen dat er vuil achterblijft tijdens het inbranden.
Stap 2: Droog de pan
Na het schoonmaken moet de pan natuurlijk goed droog zijn, ozdat er geen vocht achterblijft.
Stap 3: Breng een dun laagje olie aan
Stap 1 en 2 met succes voltooid? Breng dan een zeer dun laagje olie aan op de pan. Zowel aan de binnen als buitenkant. Je kan hiervoor eventueel een niet pluizige doek gebruiken. Zorg ervoor dat elk hoekje van de pan ook goed is ingevet. Je wil tijdens dit proces geen stukje pan overslaan.
Stap 4: Verwarm de pan in de oven
Plaats je pan in een voorverwarmde oven van 250 graden Celcius. Of de hoogst mogelijke stand van je pan. Zorg ervoor dat je de pan ondersteboven in de oven plaatst. Leg eventueel een bakplaat onder de pan om de druipende olie op te vangen. Laat de pan vervolgens ongeveer één uur bakken. Tijdens het bakken kan er een vieze en brandigere lucht uit de oven komen. Zorg er daarom voor dat de keuken goed geventileerd wordt, zodat de vieze lucht snel weg kan.
De pan zet je ondersteboven in de oven, zodat de olie zich niet kan ophopen in de pan. Doe je dit niet? Dan kan je juist een plakkerige bodem krijgen.
Stap 5: Laat de pan afkoelen
Na één uur kun je de oven uitzetten en de pan laten afkoelen in de oven. Dit is belangrijk om een schrikreactie te voorkomen.
Stap 6: Herhalen
Voor een optimalie seasoning kun je dit proces twee tot drie keer herhalen. Vooral bij nieuwe pannen is dit aan te raden om een optimale prestatie te krijgen.
Veelgestelde vragen over inbranden van gietijzeren pannen
Moet ik een voorbehandelde gietijzeren pan ook inbranden?
Nee, dit is niet per se nodig.
Welke olie is het beste om in te branden?
Vaak wordt voor het inbranden gekozen voor laadzijnolie of zonnebloemolie, omdat deze snel polymeriseren.
Hoe weet ik of mijn pan goed is ingebrand?
Een goed ingebrande pan krijgt een donker en egaal uiterlijk en volet glad aan. Blijft je eten niet plakken? Dan is je pan zeker goed ingebrand!
Kan ik een geëmailleerde gietijzeren pan ook inbranden?
Nee, nee en nee! Geëmailleerde pannen zijn niet geschikt om in te branden. De emaille laag bied zelf al een beschermende laag. Vind hier alle informatie over emaille pannen.
Over de auteur

Ik ben Arne, oprichter van Duurzamepannen.nl. Tijdens mijn zoektocht naar een gezonde pan raakte ik het overzicht kwijt tussen alle pannen. Daarom besloot ik om mijn achtergrond als online marketeer in te zetten en jou te helpen om de juiste, duurzame keuze te maken in de wereld van pannen.



