Kan een gietijzeren pan in de oven?
Gietijzeren pannen zijn geliefd onder veel kookliefhebbers. Dit is niet zo gek als je kijkt naar de robuustheid, gelijkmatige warmteverdeling en veelzijdigheid. Je kan ermee maken, braden en stoven. Maar kunnen deze pannen ook in de oven? En waar moet je op letten voordat je jouw gietijzeren pan in de oven schuift? In deze kookblog wordt het voor eens en altijd duidelijk!
Inhoudsopgave

Kan jouw gietijzeren pan in de oven?
Het korte antwoord: ja, de meeste gietijzeren pannen kunnen veilig in de oven worden gebruikt!
Hoe dat kan? Gietijzer is een materiaal dat bestand is tegen zeer hoge temperaturen. Per pan verschilt dit, maar veel pannen zijn geschikt tot temperaturen van 250 graden Celsius. Dit maakt deze pannen zeer geschikt voor het bereiden van gerechten die eerst op het fornuis worden aangebraden en daarna in de oven moeten garen. Denk hierbij aan stoofpotten, ovenschotels of zelfs zelfgebakken brood.
Let echter wel goed op de afwerking van de pan. Niet alle onderdelen zijn automatisch ovenbestendig.
Waar moet je op letten?
In de basis zijn de meeste gietijzeren pannen dus ovenbestendig, maar er zijn een aantal punten om rekening mee te houden! Deze licht ik graag één voor één toe.
Emaille of onbehandeld gietijzer?
Beide pannen zijn in principe geschikt voor in de oven. Echter zal je bij geëmailleerde pannen goed de temperatuurlimiet van de fabrikant in de gaten moeten houden. Wanneer je hier overheen gaat kan het voorkomen dat je de emaille laag beschadigd.
Lees ook: Wat is een emaille pan?
Handgrepen en deksels
Bij de meeste gietijzeren pannen hoef je hier geen rekening mee te houden, maar sommige pannen hebben plastic of houten grepen. Deze zijn natuurlijk niet geschikt voor hoge temperaturen. Plastic gaat smelten en hout kan zelfs in de brand vliegen. Dat wil je liever voorkomen, toch?
Vermijd thermische schokken
Zorg ervoor dat je gietijzeren pan uit de oven geleidelijk laat afkoelen. Plotselinge temperatuurverschillen kunnen leiden tot barsten of vervormingen. Zonde, want gietijzeren pannen zijn over het algemeen niet de goedkoopste pannen in huis. Laat de pan dus even afkoelen na gebruik in de oven.
Over de auteur

Ik ben Arne, oprichter van Duurzamepannen.nl. Tijdens mijn zoektocht naar een gezonde pan raakte ik het overzicht kwijt tussen alle pannen. Daarom besloot ik om mijn achtergrond als online marketeer in te zetten en jou te helpen om de juiste, duurzame keuze te maken in de wereld van pannen.



